In verband met de Corona epidemie vonden er ruim twee jaar geen gezamenlijke activiteiten plaats.
23 maart 2022.
Na twee jaar en twee weken kon er in BS De Mussenberg weer een lezing plaatsvinden.
Voor ruim zeventig aanwezigen vertelde Mart Graef over zijn jeugd in Horn. Minder dan twee jaar heeft hij in zijn geboortedorp gewoond, maar tussen 1950 en 1970 kwam hij er vaak logeren bij oma van de Heugde of oma van de Ruytersweg.
In zijn presentatie vertelde Mart ook waar de naam Graef vandaan komt, en hoe deze uit Duitsland afkomstige familie na veel omzwervingen in Horn terecht is gekomen.
Het was een boeiende avond met veel documenten, foto’s en verhalen. Het publiek, waaronder zich veel telgen van de familie Graef bevonden, heeft genoten.
06 april:
Belangrijke gebeurtenissen komen in de krant en verdwijnen vervolgens weer snel uit de belangstelling.
Onbelangrijke gebeurtenissen komen niet in de krant, maar worden gekoesterd in de herinnering van degenen die ze hebben meegemaakt.
Dat heeft tot gevolg dat over het leven van alledag nauwelijks iets wordt vastgelegd.
Om daar iets aan te doen nam een werkgroep van de Heemkundevereniging Horn in 2010 het initiatief om een jaarlijkse kroniek te samen te stellen, waarin chronologisch wordt beschreven wat er zich in het afgelopen jaar in Horn zoal heeft voorgedaan, ook al heeft dat de krant niet gehaald.
Woensdagavond 6 april heeft voor de twaalfde keer onder grote belangstelling in BS De Mussenberg in Horn de presentatie van de Kroniek Horn 2021 plaatsgevonden.
De werkgroep kroniek met Jan Claessen, Mia Dings, Betsy Reijnen, Har Schulpen en Toos Timmermans van Heemkundevereniging Horn is er wederom in geslaagd alle gedenkwaardige gebeurtenissen in Horn keurig op een rij te zetten. Met 176 pagina’s en 258 foto’s is de kroniek nog groter dan verleden jaar.
(Op de foto vlnr: Jan Claessen, Toos Timmermans, Har Schulpen en Betsy Reijnen. Mia Dings was helaas verhinderd).
Na de pauze was er een geanimeerde quiz gepresenteerd door Adelin Remy.
De kroniek is verkrijgbaar voor € 8,50 bij Henk Schreurs, Dorpstraat 20,
bij SPAR Ruud & Sylvia of bel met 0642101223 en u wordt doorverwezen.
De dames Mien Janssen, Agnes Knoops, Betsie Reynen, Jeanne Theeven en Toos Timmermans van de heemkundevereniging hebben kransen gemaakt voor de drie wegkruisen die Horn rijk is.
De wegkruisen worden in de week voor Palmzondag versierd met een krans die bestaat uit coniferengroen waarop gele en witte bloemen zijn aangebracht. Het versieren van wegkruisen is een fleurige traditie, die wij in Horn in ere willen houden.
De kransen blijven drie tot vier weken hangen. Het monteren van de kransen was het werk van Rinus Graef.
Na de wandeling werden wij bij Hotel De Abdij getrakteerd op koffie en vlaai. Het was een heel gezellige en leerzame wandeling, waarvoor de beide gidsen zeker een compliment verdienen.
Woensdag 8 juni om 20:00 uur gaf een enthousiaste Sam Evers, in scouting uniform, een boeiende lezing voor een vijfenveertig koppig publiek over scouting in Horn.
De Robert Kennedy Scoutinggroep werd opgericht in 1968 en bestaat al 52 jaar. De lezing had eigenlijk het vijftigjarig jubileum moeten opluisteren, maar dat was vanwege de coronapandemie niet mogelijk, daarom vond ze nu alsnog plaats. Sam Evers deed uit de doeken aan de hand van beelden en films wat scouting is en wat er allemaal gedaan wordt. De scouting is een heel bloeiende vereniging waar veel over te vertellen valt. De aanwezigen hebben genoten.
Na jaren kon er weer eens een buitenlandse reis worden ondernomen door de Heemkundevereniging Horn. In de vroege ochtend van 7 juli verzamelden 62 leden zich op het Van Horneplein om deel te nemen aan de excursie naar België. Voordat de grens werd overgestoken stopte de bus te Gronsveld, waar in ‘De Grenedeer’ koffie en vlaai voor ons klaar bleek te staan. Aldus gesterkt durfden we het aan ons te laten rondleiden door de kilometerslange gangen van fort Eben-Emael, gelegen ten zuiden van Maastricht. Dit tussen 1932 en 1935 gebouwde verdedigingswerk, het grootste van België, was bedoeld om een eventuele aanval van het Duitse Rijk af te slaan, maar maakte dat uiteindelijk niet waar. Op 10 mei 1940 wisten Duitse Fallschirmjäger het geschut binnen een kwartier uit te schakelen door op een mijnenvrij voetbalveldje op het dak van het fort te landen, zoals de gids ons uitlegde.
De tachograaf van de buschauffeur registreerde heel wat grensoverschrijdende bewegingen, want de lunch vond in Nederland plaats bij ‘De Grenedeer’, terwijl het middagprogramma zich weer in België afspeelde. Er was gekozen voor een toeristische route door de Voerstreek en het Land van Herve, die nog wat pittoresker werd door een déviation, veroorzaakt door de kermis in Aubel. Gelukkig hadden we een zeer kundige chauffeur, die de bus over karresporen door struikgewas en geboomte wist te sturen, daarbij geholpen door 62 bijrijders.
Zo bereikten we de abdij van Val-Dieu, die in de dertiende eeuw werd gesticht door de cisterciënzers, en die nog altijd in bezit is van die orde. Monniken zijn er niet meer, maar in de zeventiende- en achttiende-eeuwse gebouwen hangt nog steeds de rustgevende sfeer van de zelfvoorzienende kloosterwereld van weleer, zonder elektriciteit, stromend water en smartphones. Een bezoek aan de brouwerij viel buiten ons programma, maar de producten ervan konden worden genoten tijdens de nabespreking op het terras op de binnenhof van de abdij.
Via het Zuid-Limburgse heuvellandschap reden we terug naar Horn. Een applausje was er voor de chauffeur van Ghielen, zonder wie we niet ver waren gekomen, en voor Adelin Remy, die het allemaal georganiseerd had.
14 augustus 2022
Dames van de werkgroep kroedwès hebben voor het dertiende jaar op rij kruiden en gewassen geplukt die nodig waren voor het maken van de kroedwès. Ondanks de droogte werden er toch nog voldoende kruiden en gewassen verzameld voor circa 200 kruidenbosjes. In een prachtig versierde kerk werd de kroedwès op zondagmorgen uitgedeeld en gezegend.
Na de H. Mis werd bij Café Aan de Kirk onder het genot van een kopje koffie/thee en een stukje vlaai nog gezellig nagepraat.
Dankzij de medewerking van Thea Dirks, Mien Janssen, Agnes Knoops, Mieke Nieboer, Betsie Reijnen, Antoinette Rooswinkel, Jeanne Theeven en Toos Timmermans is deze activiteit niet meer weg te denken uit Horn.
Drieëntwintig augustus hebben wij ons lokaal in BS De Mussenberg verhuisd.
Woensdag 7 september gaf Annie Schreuders-Derks een lezing over ‘Een leven lang in Limburg’, een reis door de 20e eeuw.
In de zomer van 2009 maakten Maaseikenaren Hugo Hoedemakers en Wiel Borkelmans een kanotocht op de Maas, van de bron tot aan de monding ervan in de Noordzee bij Rotterdam. Dit werd een avontuur van twee Maaseikenaren.
Het is het verhaal van een dromer en een drijver. Samen vertellen zij op ludieke wijze hoe ze als onervaren kanovaarders, hun beider droom realiseerden. Ze vertellen over het ontstaan van het idee, de voorbereidingen, de oefentochten en de uiteindelijke expeditie waarbij de twee avonturiers 28 dagen tot elkaar veroordeeld waren. Met omslaan en weer boven water komen, op een Maas die met de dag meer en meer respect afdwong.
Wiel en Hugo zijn geboren vertellers, die gezegend zijn met een behoorlijk grote dosis humor. Het wordt een verhaal dat iedereen die van onze Maas houdt, zal kunnen smaken. Het publiek, dat bestond uit 51 belangstellenden, genoot met volle teugen van hun verhaal.
Zie voor meer info op internet de website: HoBo maasafvaart .