22 oktober

In basisschool De Mussenberg was vanaf 11.00 uur een tentoonstelling die in het teken stond van de ontwikkeling van Horn tussen 1914 en 1940. In vijfentwintig jaar tijd is een landelijk dorp met veel landbouw verandert in een moderne woongemeente.
Er waren bijzondere foto’s en documenten verzameld over de periode tussen de twee wereldoorlogen. Het meeste van dit materiaal was nog niet eerder getoond.
Bouwtekeningen van onder meer het klooster, de Mariaschool, de kerk en het raadhuis waren uitgestald evenals dorpsplattegronden met daarop de aanleg van het elektriciteitsnet in 1920 en de riolering in 1933.
De belangrijke rol die de burgemeesters Derkx en Kirkels voor de gemeenschap hebben betekend voor met name de werkverschaffing, maar ook de ‘geestelijkheid’ werd belicht. Wat hun rol was bij het oprichten en steunen van tal van verenigingen en hoe de inwoners van het dorp werden gestimuleerd tot een goed katholiek leven.
In de propagandafilm ‘Levensgang’ uit 1938 van de ‘Rooms Katholieke bond voor Groote Gezinnen’ was te zien hoe het gezinsleven in die tijd was en met name de katholieke normen en waarden inzake kinderrijkdom.
De vele attributen en objecten die waren tentoongesteld, afkomstig uit het museum ‘Vervlogen Tijden’ (Buggenum), museum ‘Terug in de Tijd’ (Horn) en uit particuliere collecties, gaven een goed beeld van deze bewogen periode.
In de aula werd onder het genot van een drankje gezellig nagepraat en werden op een groot beeldscherm foto’s bekeken.
Om 17.00 uur sloten de deuren en kon worden teruggekeken op een zeer succesvolle expositie met vele bezoekers.