Heemkundevereniging Horn besteedde in 2014 aandacht aan '70 jaar bevrijding in Horn'.
Hiertoe werden meerdere activiteiten georganiseerd voor jongeren en volwassenen.
Op zaterdag 27 en zondag 28 december 2014 werden de activiteiten afgesloten met een tentoonstelling en de uitgave van een boekwerk in basisschool De Mussenberg te Horn.
Foto: Gouverneur Th. Bovens en wethouder A. Walraven ontsteken het bevrijdingsvuur.
Tentoonstelling
De expositie stond in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Horn op 16 november 1944, aangevuld met een overzicht van de bevrijding in geheel Limburg.
Niet alleen foto's van de bevrijding zelf, maar ook foto's van de frontperiode tot 1 maart 1945 en van de periode voorafgaand aan de bevrijding werden getoond.
Ook waren er veel foto's van de bevrijdingsoptocht die in juni 1945 in het dorp heeft plaatsgevonden.
Daarnaast waren er unieke documenten en foto's verzameld over de oorlogsslachtoffers van Horn en de familieleden.
Het meeste van dit materiaal was nog niet eerder getoond en daarom alleen al was de tentoonstelling de moeite van een bezoek waard.
De werkgroep genealogie had van alle oorlogsslachtoffers een kwartierstaat gemaakt, een stamboom-overzicht van de voorouders van de slachtoffers. Deze kwartierstaten waren ook te zien op de tentoonstelling.
Roulerende expositie
Door de Provincie Limburg werd de roulerende expositie 'Bevrijding in Limburg 1944-1945' beschikbaar gesteld, welke bestond uit vijftien banners waarop de bevrijding van heel Limburg staat afgebeeld in unieke foto's en documenten. De banners vormden een buitengewoon item tijdens de tentoonstelling.
Topstuk
Een topstuk van de expositie was een originele luchtfoto van 90 x 90 cm genomen op 16 november 1944, de dag waarop Horn is bevrijd. Op de foto staan onder meer afgebeeld bunkers, greppels en versperringen tussen Roermond en Horn.
Attributen
Naast foto's en documenten waren ook de nodige interessante attributen en objecten te bezichtigen. De voorwerpen kwamen uit het museum 'Vervlogen Tijden' (Buggenum), museum 'Terug in de Tijd' (Horn), Leudalmuseum (Haelen) en uit particuliere collecties en gaven een goed beeld van deze bewogen periode.
Boekwerk 'Oorlogsslachtoffers Horn'
Meer dan dertig inwoners van Horn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen door oorlogshandelingen of de gevolgen daarvan. De namen van de meesten van hen zijn ingebed in het monument dat werd opgericht voor hun nagedachtenis. Wie waren zij? Wat weten we nu, zeventig jaar na de bevrijding, nog over hun lotgevallen? Op deze vragen probeert het boek een antwoord te geven.
De samenstellers, leden van de werkgroep genealogie van de Heemkundevereniging Horn, hebben aan de hand van gesprekken met nabestaanden, persoonlijke documenten, archiefbronnen en diverse publicaties, korte schetsen gemaakt van de levensloop van elk van onze omgekomen dorpsgenoten. Daarnaast zijn de gezinnen waaruit ze afkomstig waren gereconstrueerd. Zo hebben de oorlogsslachtoffers van Horn weer een gezicht gekregen.
Sponsoring
Alle activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Rabobank Peel, Maas en Leudal, de Provincie Limburg en de Gemeente Leudal.
Boek oorlogsslachtoffers Horn
Heemkundevereniging Horn presenteerde op zaterdag 27 december het boekwerk 'Oorlogsslachtoffers Horn'.
Meer dan dertig inwoners van Horn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen door oorlogshandelingen of de gevolgen daarvan. De namen van de meesten van hen zijn ingebed in het monument dat werd opgericht voor hun nagedachtenis. Wie waren zij? Wat weten we nu, zeventig jaar na de bevrijding, nog over hun lotgevallen? Op deze vragen probeert het boek een antwoord te geven.
De samenstellers, leden van de werkgroep genealogie van de Heemkundevereniging Horn, hebben aan de hand van gesprekken met nabestaanden, persoonlijke documenten, archiefbronnen en diverse publicaties, korte schetsen gemaakt van de levensloop van elk van de omgekomen dorpsgenoten.
Daarnaast zijn de gezinnen waaruit ze afkomstig waren gereconstrueerd. Zo hebben de oorlogsslachtoffers van Horn weer een gezicht gekregen.
Het boekwerk heeft een formaat van 17 x 24 cm en bestaat uit circa 100 pagina's en is uitgevoerd in zwart-wit met een full colour omslag. Het boek kwam mede tot stand dank zij een financiële bijdrage van de Provincie Limburg, Gemeente Leudal en Rabobank Peel, Maas en Leudal.
Lezing: De bevrijding van Horn en omgeving.
Hugo Levels en Eric Munnicks verzorgden op woensdag 10 december 2014 een lezing over 70 jaar bevrijding in Horn en omgeving en de daarop volgende frontperiode.
Zij hebben in de afgelopen vier jaar veel nieuwe (detail)informatie gevonden in Engelse en Amerikaanse archieven.
De heer Munnicks heeft al veertig jaar een indrukwekkende hoeveelheid spullen verzameld uit de Tweede Wereldoorlog.
De vele documenten en foto's met betrekking tot Roermond vormden de aanzet tot het schrijven van het boek 'Van kazemat tot Kelderleven, Roermond 1940-1945' met als medeauteur Hugo Levels.
De heer Levels is van jongs af aan geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met name in de gebeurtenissen in Midden- en Noord-Limburg. Hij werkte onder meer mee aan het boek 'Verdraagtj Uch' waarin veel persoonlijke verhalen van burgers en veteranen uit met name het Leudal zijn opgenomen.
Tank Rijksweg
Aan de hand van documenten, foto's en kaarten, wordt een beeld geschetst van het verloop van de bevrijding. Een antwoord wordt gegeven op de vraag waarom de bevrijding zolang heeft geduurd. Verder is er ook aandacht voor de Maasfrontperiode en de Civil Affairs organisatie die verantwoordelijk was voor de bevoorrading van de maasdorpen, de evacuaties en het zo veel mogelijk normaliseren van het burgerleven.
De presentatie vond plaats in de aula van basisschool De Mussenberg te Horn.
Naast deze lezing waren er meer activiteiten in het kader van 70 jaar bevrijding in Leudal zoals de Heemkundedag in Kasteel Aldenghoor
te Haelen, een tentoonstelling in het Leudalmuseum alsmede een tentoonstelling en de uitgave van het boek 'Oorlogsslachtoffers Horn' door de Heemkundevereniging Horn.
Oorlogswandeling door Horn voor jongeren
Heemkundevereniging Horn verzorgde op 7 en 12 mei 2014 voor de leerlingen van groep 8 van basisschool "De Mussenberg" een oorlogswandeling door Horn. De jongeren werden gewezen op de nog zichtbare overblijfselen van de oorlog.
Al wandelend werd de periode van de mobilisatie, de inval, de bezetting, de razzia van 8 oktober 1944 als ook het vertrek van de Duitsers toegelicht.
Gids Adelin Remy vertelde voor drie groepen van vijftien kinderen over de bombardementen en de bevrijding door de Engelsen.
Plekken zijn bezocht waar krijgsgevangenen, piloten en Joodse onderduikers verbleven.
De leerlingen maakten als afronding van het project op school een PowerPoint-presentatie over de wandeling, die naderhand werd gebruikt op de tentoonstelling van 27 en 28 december.