Heythuyserweg 40: Hoeve Waerenberg

Heythuyserweg 40 -hoeve Waerenberg- (rijksmonument nummer 19966)

waerenberg   

In het verleden stond ten noorden van deze hoeve een groot huis met kasteelallures, een zogenoemd riddermatig huis. Aan de noord- en zuidkant van het kasteel Waerenberg lagen bruggen, die toegang gaven tot de omgrachte tuin en voorhof. De grachten werden gevoed door de Haelense beek, die om het kasteel heen was geleid. Het complex was omgeven door een stelsel van lanen. In de voorhof was de nu nog bestaande hoeve gebouwd met donkerrode bakstenen, waarbij ruim 25 hectare land hoorde.

Als er nu wordt gesproken over Waerenberg wordt de boerderij bedoeld. De hoeve stamt uit circa 1100. Er was vroeger een poort met brug, waar tol werd geheven van reizigers tussen Horn en Heythuysen. Momenteel is dit de entree van de woon- en zorgvoorziening voor ouderen die de naam ‘Huys Waerenberg’ heeft gekregen.

Als eerste eigenaar van Waerenberg wordt genoemd Jacob van Ghoor de Warremberg, die in 1288 geridderd werd. Vermeldenswaard is dat in 1639 Maria en Johanna van Pollaert, twee zussen die slecht met elkaar konden opschieten, hun geërfde huis zodanig verdeelden dat ze elkaar niet hoefden te zien. De een ging in de voorhof wonen en de ander in het kasteel. In 2009 hebben de huidige eigenaren, de familie Mooren-Beckers, er een woonzorgaccommodatie gerealiseerd.

Naar boven