Kasteelstraat 11: Gedenksteen

20131101 163405 Kopie

Kasteelstraat 11 (gemeentelijk monument nummer 082)

Een gemetseld voetstuk met daarop een natuurstenen gedenksteen, opgericht ter nagedachtenis aan Robert Magnée de Horn, eigenaar van kasteel Horn.

Het kasteel in Horn is sinds 1798 in eigendom van de familie Magnée, die oorspronkelijk afkomstig was uit Luik. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie Magnée. Na de dood van Robert Magnée de Horn in 1935 richtte Antoon Hendrickx het gedachtenismonument op in de directe nabijheid van de kasteelboerderij Kasteelshof, waarvan hij pachter was. Hendrickx en Magnée hadden een bijzondere band. Ze waren niet alleen pachter en kasteelheer maar ook vrienden die elkaar vergezelden tijdens de jacht.

Het object bestaat uit een in kruisverband gemetseld voetstuk met daarop een hardsteen in klokvorm. Op de gedenksteen is het familiewapen van de familie Magnée in mozaïek aangebracht en de inscriptie: ‘Ter dankbare herinnering aan den hoogwelgeboren heer Robert Magnée de Horn 27 juni 1935’. Boven het wapenmozaïek is een afbeelding van een hert in reliëf zichtbaar.

In 2004 was de familie Hendrickx honderd jaar pachter van de kasteelboerderij. Ter gelegenheid van dit feit werd op de gemetselde sokkel een granieten plaquette met de tekst: ‘Hoeve Kasteelshof fam. Hendrickx 1904-2004’ aangebracht. De plaquette is in 2020 gestolen.

Naar boven