Kerkstraat 2: Woonhuis

 Kerkpad 2 woonhuis

 

Kerkstraat 2 -woonhuis- (gemeentelijk monument nummer 084)

Architect Jacobus Reijnders uit Horn heeft de woning ontworpen in opdracht van het Roomsch Katholiek Kerkbestuur Sint Martinus. Het was de bedoeling er een pastorie te vestigen, maar het pand is nooit als zodanig gebruikt. Het is gebouwd in 1926 in een decoratieve baksteenarchitectuur voorzien van een driekantige erker met balkon in het rechterdeel van de voorgevel.

In 1962 verkocht het kerkbestuur het huis aan de familie Delhoofen-Bidlot. Informeel wordt de woning als pand ‘Delhoofen’ aangeduid. Thans is het pand eigendom van de familie Van den Bosch.

Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband, platvol gevoegd en gedekt met een tentdak. De gevel heeft een gemetselde plint met een gepleisterde afdekking. Ter hoogte van de verdiepingsvloer is over de gevel een gepleisterde horizontale lijst aangebracht. Boven deze gepleisterde lijst zijn op de verdieping spaarvelden in het metselwerk aangebracht. Deze spaarvelden worden onder de goot beëindigd door een sierband met een platte muizentand. Daarnaast zijn op de gevel nog enkele horizontaal gemetselde sierlijsten aanwezig. De raamopeningen zijn grotendeels voorzien van een sierlijk gemetselde rollaag, die is afgedekt met een uitkragende sierband en is voorzien van een figuratieve, uitkragende gemetselde sluitsteen. Aan de onderzijde hebben de raamopeningen een gepleisterde onderdorpel.

Tijdens de aardbeving op 13 april 1992 heeft het woonhuis flinke schade opgelopen. Grote scheuren in het metselwerk en loszittende rollagen waren hiervan het gevolg. De huidige eigenaren hebben de schade in 2020 hersteld na een grondige opknapbeurt.

De oorspronkelijke erfafscheiding is nog deels aanwezig. Deze bestaat uit een laag gemetseld muurtje voorzien van siermetselwerk in blokverband en gemetselde penanten met daartussen een ijzeren reling en smeedijzeren poorten.

Naar boven