Excursie Aken en bruinkoolgroeven

12 juli 2018

2018 07 12 website afgraving bruinkool   2018 07 12 nazit IMG 5284 kl

Om 8.30 uur vertrok een volle bus naar Aken, de eerste ‘stop’ op de excursie. In Restaurant Alt Aachener Kaffeestuben/Van den Daele werd koffie/thee gedronken met Aachener Printen, dé traditionele koekjes van Aken.

Hierna werd de groep door gidsen rondgeleid door Aken. Na de rondwandeling werd in de brasserie van Schloss Paffendorf in Bergheim geluncht.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum in het Schloss, waar we de geschiedenis van het winnen van bruinkool in dit gebied te zien kregen.

Daarna stapten we in de touringcar voor een 1,5 uur durende rondrit onder leiding van een gids. De route voerde onder andere naar het uitzichtspunt Hambach, van waaruit de grote machines aan het werk te zien waren. We reden door de omgeving waar dorpen hebben moeten wijken voor de bruinkoolwinning. De gids voerde ons door Manheim, een ‘spookdorp’, dat uiterlijk 2022 van de aardbodem moet zijn verdwenen.

Het uitstapje werd afgesloten met een gezellige nazit en na een voorspoedig verlopen terugreis was de groep om 19.15 uur weer in Horn.

Naar boven