Lezing: Huisslacht.

4 maart

2020 03 05 Hub Lacroix kl   2020 03 05 tentoonstelling slacht kl

Oud-slager Hub Lacroix uit Beek gaf in de aula van basisschool De Mussenberg een lezing over de huisslacht. Op zeer inspirerende en levendige wijze vertelde hij over zijn vak dat hij bijna vijftig jaar uitoefende en hoe vroeger aan huis geslacht werd.

Na een korte inleiding werd een film getoond met originele beelden over de huisslacht in de jaren tachtig. De talrijke bezoekers werden in de pauze getrakteerd op een toepasselijk hapje, roggebrood met zult. Daarna volgde een toelichting op de gepresenteerde film. Vervolgens ging de spreker uitvoerig in op de vleesverwerking van het geslachte varken. Daarbij kwamen onder meer aan de orde: het uitsnijden, het uitbenen en de eindverwerking van het vlees, waarna ter afsluiting nader werd ingegaan op enkele belangrijke aspecten van de huisslacht. Het geheel werd ‘doorspekt’ met anekdotes die Lacroix zelf meemaakte tijdens de huisslacht.

Op deze avond was een kleine tentoonstelling ingericht door Jeanne en Frits Theeven, waarbij naast foto’s, ook materialen werden uitgestald die bij het slachten en uitbenen van varkens werden gebruikt.

 

Na 4 maart zijn er in verband met de Coronapandemie geen verdere activiteiten in 2020 geweest.

Naar boven