Verslag lezing: Gevolgen Eerste Wereldoorlog voor Midden-Limburg

4 september

2019 09 04 eerste wo IMG 6337 kl    2019 09 04 eerste wo IMG 6339 kl

Jos Henckens uit Oudsbergen (B) hield een lezing over de ‘Groote Oorlog’ waarbij hij onder meer vertelde over de bezette gebieden in Midden-Limburg.

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) staat in ons geheugen gegrift als de ‘Groote Oorlog’. Waarom spreken we van een wereldoorlog? Door welke dieperliggende oorzaken en mechanismen kwam deze oorlog op gang? Op welke wijze werd de oorlog gevoerd? Liep dit dramatisch verhaal af met de opluchting van de wapenstilstand in 1918?

Jos Henckens beantwoordde deze en andere vragen en gaf uitleg hoe Belgisch- en Nederlands-Limburg door deze oorlog werden geraakt.

Hoewel Nederland zijn neutraliteit wist te waarborgen ondervond ons land, en zeker de grensprovincie Limburg, toch de ingrijpende gevolgen van de oorlog, zoals de mobilisatie van het Nederlandse leger, de vele Belgische vluchtelingen, de draadversperring aan de Belgische grens die onder elektrische hoogspanning werd gebracht en de terugtrekkende Duitse soldaten na de wapenstilstand op 11 november 1918. In Belgisch-Limburg was er onrust en verdriet om de (gesneuvelde) jongens aan het front, de Duitse bezetting en bestuur, gedwongen tewerkstelling in Duitsland, schaarste en stijgende prijzen.

Jos Henckens deed in woord en beeld verslag van de ‘Groote Oorlog’ die niet geheel onopgemerkt aan ons land is voorbijgegaan en die zo rampzalig verliep voor onze naaste buren. Ook stond hij stil bij de wederbouw. Na de oorlog groeide vooral in de grote Europese steden de druk van de morrende arbeidersklassen in de aanwas van de socialistische en zelfs communistische partijen. In de kleinere steden en dorpen, typisch voor Limburg, zouden de plaatselijke overheden maar ook de kerkgemeenschappen reageren door de bevolking te mobiliseren via verenigingen en het Rijke Roomse Leven.

Naar boven